Veterinerlik
Tıpkı insanlar gibi hayvanlar da zaman zaman yaralanır, rahatsızlanır ya da hastalanır. Bakıma ve tedaviye gereksinimleri olur. O zaman sahipleri onları doktora değil, veterinere götürür. Veterinerler hayvanları çok sever ve onlara ilişkin çok şey bilirler. Veterinerlik hayvanların sağlığına ve mutluluğuna odaklanan bir meslektir. Bu mesleği biraz daha yakından tanımaya ne dersin?
Veteriner Ne Yapar?
Veteriner, evcil hayvanlarla, çiftlik hayvanlarıyla ve gerektiğinde yaban hayvanlarıyla ilgilenir. Hayvanları rahatlatmayı, hastalıklarını geçirmeyi, sakatlıklarını iyileştirmeyi, doğum yapmalarını ve hastalık kapmadan, sağlıklı yaşamalarını sağlamayı bilir. Hayvanların düzgün beslenmesi, üremesi ve iyi yetiştirilmesi için çalışır. Gerektiğinde hayvanların hastalıklarına tanı koyar, onları tedavi eder ve kontrollerini yaparak sağlıklı yaşamalarını sağlar.
Veteriner Kliniği Nasıl Olur?
Veteriner klinikleri ya da hayvan hastaneleri gerçekte insanların gittiği klinik ve hastanelere çok benzer. Buralarda da genellikle bir bekleme odası ve muayene odası olur. Ayrıca bir laboratuvar, görüntüleme birimi, ameliyat odası ve karantina odası bulunur. Tedavisi yapılan bazı hayvanların bir süre gözlenmesi için gözlem, bakım ve barınma odaları olur.
Veteriner kliniğinde tıpkı doktor muayenehanesinde olduğu gibi steteskop, otoskop, termometre bulunur. Veteriner steteskopla hayvanın kalbini ve akciğerlerini dinler; otoskopla kulaklarının içini inceler; termometreyle de ateşini (beden sıcaklığını) ölçer. Röntgen aygıtıyla bedeninde kırık çıkık olup olmadığına, ultrasonla da iç organlara bakar.
Yardımcı
Veterinerler hayvanlarla ilgilenirken genellikle bir yardımcıyla birlikte çalışır. Veteriner hayvanı muayene edip onunla ilgilenirken yardımcısı da hayvanı sabit tutmaya yardımcı olur, veterinerin gereksinim duyduğu aletleri, karışımları, ilaçları hazırlar ve getirir.
Veteriner koyun, keçi, tavuk, ördek, inek, at gibi hayvanlarla klinikte değil, genellikle yaşadıkları çiftliklerde ilgilenir. Çiftliğe giden veteriner gerekli aletleri ve kullanması olası ilaçları da yanında götürür. Gerekirse hayvanların aşılarını yapar, doğumlarına yardım eder, hasta olanları tedavi eder, çiftlik sahibine hayvanların bakımı ve tedavileriyle ilgili bilgiler verir.
Nasıl Veteriner Olunur?
Veteriner olabilmek için liseden sonra veterinerlik fakültesine gidip oradan mezun olmak gerekir. Türkiye’deki veterinerlik fakülteleri beş yıl eğitim verir.
Veterinerlerde olması gereken özellikler nelerdir?
Veterinerin öncelikle hayvanlara karşı sevgi ve merhamet beslemesi gerekir.
Bunun yanında bir veterinerin taşıması gereken öteki özellikler şunlardır:
- Hayvanlarla iyi iletişim kurabilmek.
- Hayvan sahiplerin endişelerini anlayıp onlarla empati kurabilmek.
- Problem çözme yeteneğine sahip olmak
- Ameliyat yapabilecek el becerisine sahip olmak ve bedensel açıdan dayanıklı olmak.