Uzayın Başladığı Yer
Uzayla ilgili konular yalnız çocukların değil, yetişkinlerin de çok ilgisini çeker. Yıldızlar, kara delikler, ötegezegenler, uzay yolculukları, gezegen araştırmaları hep ilgiyle okunan, izlenen konulardır. Peki, uzayın ne olduğunu ve nerede başladığını hiç düşündün mü? Şimdi öğrenmeye ne dersin?
Uzay nedir?
Evren’de değişik birçok gökcismi vardır: yıldızlar, kahverengi cüceler, gezegenler, asteroitler, kuyrukluyıldızlar… İşte, bu gökcisimlerinin atmosferlerinin ötesindeki bölgeye “uzay” denir.
Uzay nerede başlar?
Uzay bizim için atmosferimizin sona erdiği noktanın ötesidir. Ne var ki atmosferimizin bittiği ve uzayın başladığı keskin bir hat yoktur. Bu geçiş aşamalıdır. Atmosferimizin yoğunluğu yeryüzünden uzaklaştıkça azalır. Sonunda gezegenler arası uzayın madde yoğunluğuna düşer.
“Atmosferin nerede bittiği uzayın nerede başladığı” belirsizliğiyle birlikte, bilim insanları arasında Karman Hattı diye bilinen ve uzayın başladığı sınır olarak kabul edilen bir yükseklik de vardır. Bu yükseklik 100 kilometredir. Bu yüksekliği aşanlar astronot kabul edilir. Yani benimsenen tanıma göre uzay, yeryüzünden yalnızca 100 kilometre ötededir.
Ünlü gökbilimci Carl Sagan’ın dediği gibi, eğer otomobilinizi yere dik konuma getirip havada ilerleyebilseniz, yaklaşık bir saat sonra uzaya varabilirsiniz.
Atmosferin Tabakaları
Uzay gerçekte çok yakındır. Uluslararası Uzay İstasyonu yerden 415 kilometre, Hubble Uzay Teleskopu 515 kilometre ve ilk yerli Dünya gözlem uydumuz RASAT da 690 kilometre yukarıdaki yörüngelerinde döner.