Timsah
Timsah dünyadaki en büyük sürüngendir. Yaşayan fosil olarak da adlandırılır. Dinozorlarla yakın akrabadırlar. Kertenkeleye benzerler. Etçil sürüngenler olan timsahların geniş gövdeleri, kısa bacakları, uzun ve kaslı kuyrukları vardır. Gözleri, burunları ve kulakları başlarının üstündedir. Derileri kalındır.
Bedenlerini karada zor taşımalarına rağmen, suda çok iyi ve hızlı yüzerler. Yüzerlerken gözleri, kulakları ve burun delikleri su yüzeyinin üzerinde olur ancak bedenlerinin büyük bölümü suyun içinde kalır. Bu sayede kendileri görünmeden avlarını görebilir, duyabilir ve rahatça nefes alabilirler.
Ömürleri yaklaşık 70 yıldır.
20’den çok türü vardır.
Gözleri üç perdelidir ve iyi görür.
Timsahların beden sıcaklığı ortamın sıcaklığına bağlıdır. Yani soğukkanlı hayvanlardır. Bu nedenle genellikle güneş altında uzanarak bedenlerini ısıtırlar.
Koni şeklinde ve keskin dişleri vardır. Ağızlarında 60-110 diş olur. Yaşamları boyunca 6.000 kadar diş değiştirirler. Timsahlar dişlerini avlarını çiğnemek için değil, tutmak için kullanırlar.
Ne kadar büyük olurlar?
Timsah türlerinin boyutları değişiklik gösterir. En küçük tür Afrika cüce timsahının uzunluğu 1,5 ila 1,9 metre arasında olur. En büyük tür olan tuzlu su timsahları 6 metre uzunluğa ve 1.000 kilo ağırlığa ulaşabilir. Erkek timsahlar dişi timsahlardan daha büyük olur. Timsahlar yumurtadan çıktıklarında yaklaşık 20 santimetre olurlar.
Yavrular
Timsahlar yumurtlayarak çoğalır. Bazı türleri bir defada 100’den çok yumurta bırakabilir. Dişi timsah, yumurtaları korumak için çamur ile yapraklardan bir yuva yapar. Yavrular yumurtadan çıktığında dişi onlara yakın kalır. Onları birkaç hafta ya da ay boyunca yırtıcılardan korur.
Nerede Yaşarlar?
Timsahlar, Avrupa ve Antarktika dışındaki bütün kıtalarda bulunur. Çoğunlukla akarsularda yaşarlar ancak bazıları tuzlu suda da yaşar. Çoğu sıcak ve ılık bölgelerdeki bataklıklarda, göllerde ve akarsularda bulunur. Bazı türleri okyanusta yaşar.
Yaklaşık bir saat suyun altında kalabilirler.
Timsahlar 250 milyon yıldır yeryüzündedir.
Ne Yerler
Timsahlar balıkları, kurbağaları, kuşları hatta suaygırı, manda -ve öteki timsahlar- gibi büyük hayvanları yerler. Timsahlar yiyeceklerini çiğnemez, doğrudan yutarlar. Yiyecek olmadan uzun süre hayatta kalabilirler.