Sincap
Sincap küçük bir kemirgendir. İri ve parlak gözleri, uzun bir kuyruğu vardır. Birçok küçük hayvan gibi ürkektir. Aynı zamanda çok da meraklı bir hayvandır. Çok hızlı hareket eder.
Ne kadar büyük olurlar?

Sincapların büyüklükleri türden türe değişir. En küçük sincap türü olan Afrika pigme sincabı 7-13 santimetre boyunda olur ve yaklaşık 10 gram gelir. Buna karşın, en büyük tür olan Hindistan dev sincabının boyu yaklaşık 1 metre ve ağırlığı da 1,8 kilo kadardır.
Ne yerler?

Sincaplar meyvelerle ve tohumlarla beslenir. Meşe palamutları, ceviz, fındık, badem, kozalaklardaki tohumlar başlıca yiyecekleridir. Bunların yanında ağaç filizlerini, mantarları ve bazı böcekleri de yerler.

Sincaplar fındık ve meşe palamudu gibi kabuklu yemişleri yerken ön ayaklarını tıpkı el gibi kullanırlar. Yemişleri ön ayaklarıyla tutar ve dişleriyle kabuklarını kırıp içlerindeki tohumu yerler.
Nerede yaşarlar?

Sincaplar tropikal yağmur ormanlarından savanlara, boreal ormanlarından (75. kuzey paralelinin altında kalan) arktik tundralara kadar dünyanın hemen her yerinde bulunur. Ancak çöllerde ve kutup bölgelerinde yaşamazlar. Ayrıca Avustralya’da da yaşayan yerli sincap türü yoktur. Sincaplar, Avustralya’ya ilk defa 1700’lü yılların sonunda insanlar tarafından getirildi.

Sincaplar doğada 5-10 yıl arasında yaşar. İnsanların beslediği sincapların ömürleri de 10-20 yıl arasında olur.
Sincaplar çok hızlı koşar. Koşarken hızları saatte 30 kilometreye çıkabilir.
Sincapların başlıca düşmanları, onları avlamaya çalışan yılanlar, sansarlar, kartallar ve doğanlardır.

Sincapların hepsi ağaçlarda yaşamaz. Bazı türleri yerde, toprakta kazdıkları yuvalarında yaşar.

Ağızlarının ön bölümünde ikisi üstte ikisi de altta olmak üzere 4 kesici dişleri vardır. Bu keskin dişler zamanla aşınır ama aynı zamanda da ömür boyu uzar.

200’ün üzerinde sincap türü vardır.

Bazı sincap türleri ağaçtan ağaca ya da ağaçtan yere sıçramak yerine süzülürler. Bunun için bacaklarıyla bedenleri arasında bulunan ve kanadı andıran perdelerini kullanırlar. Bunlar sayesinde havada 50 metre kadar süzülebilirler.
Ağaç Diken Sincaplar

Sincaplar meşe ağaçlarının yaşam çevriminde (farkında olmadan) önemli bir rol oynar. Sincaplar sonbaharda olgunlaşan meşe palamutlarını toplayıp ileride yemek için yuvalarında depolarlar. Bazen de meşe palamutlarını toprağa gömerler. Gerçekte o kadar çok meşe palamudunu toprağa gömerler ki tümünün yerini anımsayamazlar. Dolayısıyla onları yiyemezler. Toprağa gömdükleri ve unuttukları meşe palamutlarının çoğu da ilkbaharda filizlenir. Sincaplar hiç fark etmeden meşe ağaçlarının yayılıp çoğalmasına yardımcı olurlar.