Robotlar
İnsanların çoğu robot denince; insana benzeyen ve insan gibi hareket eden makineleri düşünür. Çünkü genellikle, gelecekte geçen filmlerde ve romanlarda robotlar böyle gösterilirler. Halbuki gerçek robotlar insan benzeri robotlardan çok farklıdır. Günümüz robotlarının neredeyse tamamı insana hiç benzemez. Buna karşın, robotlar çok beceriklidir ve insanların işine çok yararlar. Hızla gelişen bu ilginç makinelerle ilgi kısa bir bilgi turuna çıkmaya ne dersin?
Robot Nedir?
İnsan yardımı olmaksızın belli işleri yapabilen makinelere robot denir. Robotlar düşünemez ve kendi başlarına karar alamaz. İnsanlar neyi yapması için programladıysa yalnızca ve sürekli o işi yapar.
Robot sözcüğü yaklaşık yüz yıl önce Çekya’da sahnelenen bir oyunda geçen ve “angarya iş yapan” anlamına gelen “robota” sözcüğünden gelir.
Robotlar ne büyüklükte olur?
Robotlar çok farklı büyüklükte ve şekilde olabilir. Genellikle insana hiç benzemezler. İnsanlar normal, insan boyutlarında robotlar yaptığı gibi çok ama çok küçük robotlar da yapmışlardır.
Bunlar o kadar küçüktür ki çıplak gözle görülemezler. Bunlara nanobot denir. Nanobotlar hücre boyutunda olabilir.
Previous
Next
Robotlar ne iş yapar?
Robotlar özellikle insanlar için tehlikeli, sürekli tekrar gerektiren (sıkıcı) veya yapması zor ya da olanaksız işleri yaparlar. Örneğin, insanlar için zararlı maddelerin taşınmasında, işlenmesinde kullanılırlar. İnsanların şimdilik gitmesi olanaksız gezegenlere gönderilirler ve oraları araştırırlar.
Mars, üzerinde yalnızca robotların bulunduğu tek gezegendir. Mars’ın yüzeyinde altısı çalışmayan, üçü çalışan dokuz robot vardır.
Gelişen teknolojiyle birlikte robotların kullanım alanları da çeşitlendi. Robotlar artık yalnızca fabrikalarda çalışan hantal makineler değil. Çok daha başka birçok iş yapmaya başladılar. Örneğin, yaklaşık on yıldır evlerimizin temizliğini kendi başlarına ilerleyip temizlik yapabilen robotlara bıraktık.
İnsandan çok daha hassas iş yapabilen robotlar son yıllarda ameliyatlarda da kullanılmaya başlandı. Ülkemizde de onlarca ameliyathanede cerrahlara yardım eden robot cerrahlar kullanılıyor.
Previous
Next
Robotlarla ilgili çalışılan bilim dalına robotik denir.
Özellikle insan benzeri robotlar (bunlara insansı robot ya da android de deniyor) hızla geliştiriliyor. Bunların öncelikle yaşlılara ve ağır iş yapan kişilere yardımcı olacağı düşünülüyor.
Görsel kaynakları: stock.adobe.com/Danuta Hyniewska (sol), Wikipedia/ITU Pictures from Geneva (sağ)
İnsansı robotların yalnızca bedenleri ve hareketleri değil yüzleri ve dokuları da giderek insana benzemeye başladı.
Previous
Next
Görsel kaynağı: stock.adobe.com/Mike Dot
Çetin doğa koşullarında ve yol olmayan bölgelerde yük ya da insanlar için yaşamsal önemi olan şeyleri taşımada kullanılacak robotlar da geliştiriliyor.
Günümüzde birçok şirket depolarında yük taşımada robotlardan yararlanıyor.
Son on yılda hızla gelişen bir robot türü de kendi başına giden otomobiller... Günümüzde dünyanın birçok kentinde deneme sürüşleri yapılan bu araçların kısa süre sonra yollarda yer alacağı düşünülüyor.
Görsel kaynağı: Wikipedia/Sony
Eğlence robotları ya da oyuncak robotlar da insanların çok önemli bir gereksinimini karşılıyor. Bunların en ünlüsü kuşkusuz Aibo’ydu. Artık üretilmeyen bu robot üretildiği dönemde çocukların sevgilisi olmuştu.
Previous
Next
Görsel kaynağı: Wikipedia/Steve Jurvetson
Görsel kaynağı: Wikipedia
Görsel kaynağı: Wikipedia/Kuba Bożanowski
Previous
Next
Genellikle bilimsel araştırmalar başta olmak üzere değişik amaçlarla çeşitli hayvan robotlar geliştiriliyor. Bunlar arasında böcek robotlar, yarasa robot, balık robot, yılan robot var.