Ötegezegenler
Her gün dünyamızı aydınlatan Güneş, yeryüzündeki yaşamın temel kaynağıdır. Aynı zamanda çok büyük bir sistemin, Güneş Sistemi’nin de merkezidir. Engin uzay boşluğunda ilerleyen Güneş Sistemi’mizde temel olarak bir yıldız yani Güneş ve onun çevresinde dolanan 8 gezegen vardır. Dünya da bu gezegenlerden biridir.
Güneş’e en uzak dört gezegen: Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün
Dört karasal gezegen gaz devi gezegenlerin yanında gerçekten de çok küçük kalır.
Yüzlerce yıldır insanlar gökyüzündeki yıldızlara bakıp onların ne olduğuna ilişkin akıl yürüttü. Bazı bilim insanları o minik ışık noktalarının da aslında birer Güneş olabileceğini düşündü. Hatta onların çevresinde de dolanan gezegenler bulunabileceğini ileri sürdü. Uzun bir süre teknolojimiz yeteri kadar gelişmiş olmadığından onların ne olduğu büyük bir gizemdi.
1800’lü yılların başında yeni geliştirilen tekniklerle gece gökyüzünde gördüğümüz ışık noktalarının yani yıldızların gerçekte birer Güneş olduğu ya da Güneş’in de aslında bir yıldız olduğu anlaşıldı. Ama yıldızlar o kadar uzaktaydılar ki ancak geceleri gökyüzünde birer nokta şeklinde görülebiliyorlardı. Gündüzleri de Güneş’in parlaklığı onları görmemizi engelliyordu.
Lich ve gezegenlerinin bir ressam tarafından yapılmış, kurgusal resmi.
Görsel Kaynak: Wikipedia – Pablo Carlos Budassi
Sonunda 1992’de takma adı Lich olan bir nötron yıldızının çevresinde dolanan üç gezegen olduğu saptandı. Güneş Sistemi’mizin dışında keşfedilen gezegenlere de ötegezegen denmeye başlandı. Geliştirilen yeni yöntemler sayesinde her geçen gün yeni ötegezegenler keşfedildi.
Görsel Kaynak: ESA
Görsel Kaynak: NASA
Bazı ötegezegenlerin tek bir yıldızı yoktur; iki yıldızlı sistemler de keşfedildi.