İç Organlarımız
İnsan bedeni çok düzgün çalışan, karmaşık bir makine gibidir. Nasıl makinelerin birçok parçası olursa, bedenimizin de değişik işlevleri olan ve birlikte uyum içinde çalışan çeşitli parçaları vardır. Bunlara “organ” denir. Göz, kulak, burun, kol gibi bedenimizin dışında görülen organlar dış organlarımızdır. Bunlar genellikle dış dünyayı algılamamızı sağlar. Bir de bedenimizin içinde yer alan, iç organlarımız vardır. Bunlar da değişik işlevleri yerine getirerek yaşamamızı sağlar. İç organlarımızı yakından tanımaya ne dersin?
Belirli bir işlevi yerine getirmek üzere özelleşmiş bir grup dokuya organ denir.
Birçok iç organımız vardır ve bunlar uyum içinde çalışır. Her birinin yapması gereken temel bir işlevi vardır; ama bunun yanı sıra, birçok da yardımcı işlevi olur. Başlıca iç organlarımız şunlardır.
Kalp
Kalbimiz göğsümüzün içinde bulunan ve sürekli çalışan bir pompa gibidir. Temiz (yani bol oksijenli) kanımızı bedenimizin her yerine pompalar. Bu sayede bütün hücrelerimiz oksijen ve besin alır. Sonra da oksijeni azalmış, onun yerine karbondioksit dolmuş kanımızı toplar.
Akciğerler
Akciğerlerimiz, göğsümüzün her iki yanında bulunan büyük balon gibidir. Soluk alıp verdiğimizde göğsümüz inip kalkar. Akciğerlerimiz soluduğumuz havadaki oksijeni alır ve kana karıştırır. Sonra soluk verirken de bedenimizde oluşan karbondioksit gazını dışarı atar.
Mide
Midemiz, yediğimiz yiyecekleri parçalayan ve sindirimin bir bölümünü yapan bir torba gibidir. Mideye gelen yiyecekler küçük parçalara ayrıştırılır. Parçalanan bu yiyecekler bağırsaklarımıza iletilir.
Böbrekler
Böbrekler, bedenimizin arka bölümünde, belimizin biraz üstünde bulunan iki küçük organdır. Bunlar bedenimize giren sıvıları süzer. Zararlı maddeleri idrar torbasına yollar. İdrar torbasındakileri sonra çiş olarak atarız.
Karaciğer
Karaciğerimiz karnımızın sağ üst kısmında (sağ akciğerimizin hemen altında) bulunur. Çok işlevi olan bir organdır. Bedenimizin temizlenmesini sağlar. Kanımızı zararlı maddelerden arındırır ve yiyeceklerden enerji üretir.
Bağırsaklar
Bağırsaklarımız yediğimiz yiyeceklerin midede biraz sindirildikten sonra iletildiği uzun tüplerdir -daha çok hortumu andırırlar-. İnce bağırsaklarımız yiyecekleri sindirir ve besinleri emer; kalın bağırsaklarımız da sindirim sonrasında kalan artık maddeleri dışarı atar.
Beyin
Beynimiz başımızın -daha doğrusu kafatasımızın- içinde bulunan ve bedenimizi yöneten bir kontrol merkezidir. Öğrenmemizi, hareket etmemizi ve hissetmemizi sağlar. Duygu ve düşüncelerimizi üretir, anılarımızı depolar.
Birbirinden farklı ve önemli işlevleri olan, bu harika organlara iyi bakmalıyız. Düzenli olarak, sağlıklı yiyecekler yemeli, bol su içmeli ve olabildiğince çok hareket etmeliyiz!