Fok mu? Denizaslanı mı?
Dünya denizlerinin en iyi bilinen hayvanlarından foklar ve denizaslanları birbirine çok benzetilir ve karıştırılır. Ne var ki bu sevimli hayvanlar gerçekte birbirlerinden farklıdır. İşte, denizaslanları ile foklar arasındaki farklar…
1. Büyüklük ve Görünüş
Fok
Foklar görece küçüktür. Boyları 1-1,5 metre, ağırlıkları da yüz kilo dolayında olur. Dişilerle erkeklerin arasında büyüklük farkı azdır. Fokların dış görünüşleri sanki boyunları yokmuş ve başları doğrudan bedenlerinin üstünde duruyormuş gibidir. Karada göbeklerinin üzerinde yatarmış gibi dururlar.
Denizaslanı
Denizaslanlarının büyüklükleri türe göre değişir. Erkekler dişilere göre, çok daha büyük olur. Yetişkin bir erkek denizaslanı 500 kilo ağırlığında ve 3,5 metre uzunluğunda olabilir. Dişiler de 200 kiloyu ve 2,5 metreyi bulabilirler.
2. Yaşam Tarzı
Fok
Foklar pek sosyal hayvanlar değildir. Genellikle yalnız ya da küçük topluluklar halinde yaşarlar. Koloni oluşturmazlar.
Denizaslanı
Denizaslanları okyanus kıyılarında büyük koloniler halinde yaşarlar. Bu kolonilerde de birçok alt grup olur. Bazen kolonilerin büyüklüğü bin bireyi aşar.
3. Yüzgeçler
Fok
Fokların ön yüzgeçleri küçük ve zayıftır. Daha da kısa, arka yüzgeçlerini bedenlerinin altına doğru bükemez ve karada ilerlemek için kullanamazlar. Foklar karada karınlarının üzerinde sürünerek ya da hoplayarak (karlı ve buzlu yerlerde kayarak) ilerlerler. Yüzgeçlerinde tüyler olur. Pençeleri belirgin ve güçlüdür.
Denizaslanı
Denizaslanları, yüzgeçlerini karada ilerlemek için de kullanır. Güçlü ön yüzgeçleri uzundur; daha kısa, arka yüzgeçlerini bedenlerinin altına doğru büküp ilerlemek için ayak gibi kullanabilirler. Yüzgeçlerinde tüyden çok deri vardır ve pençeleri çok kısadır, anca dikkatli bakınca görülebilir.
4. Suda İlerleme
Fok
Foklar yüzerken arka yüzgeçlerini kullanır. Zayıf ön yüzgeçlerini hızı kesmesinler diye bedenlerine yapıştırır ve pek kullanmazlar. Beslenmek için 500 metreye kadar dalabilir, suda 30 dakika kalabilirler. Bazı türler 900 metreye kadar dalabilir ve 2 saat kadar suyun altında kalabilir. Yüzerken hızları saatte 30 kilometreye kadar çıkabilir.
Denizaslanı
Denizaslanları beslenmek için 180 metreye kadar dalabilir, suda 40 dakika kadar kalabilir. Bazı türlerin yüzerken hızları saatte 45 kilometreye çıkabilir.
5. Kulaklar
Fok
Fokların kulağı vardır ancak kulaklarında belirgin bir kepçe yoktur. Başlarında küçük delikler şeklindedirler.
Denizaslanı
Denizaslanlarının belirgin (beş santimetre dolayında) kulak kepçeleri vardır.
Benzer Yanları
Fok
Denizaslanı
Bu iki sevimli deniz hayvanının farklı özelliklerinin yanı sıra, benzer bazı özellikleri de vardır. İkisi de ortalama 20-30 yıl yaşar. İkisi de etçildir; balıkla ve diğer deniz hayvanlarıyla beslenirler. Dişileri -tıpkı insanlar gibi- yeni doğmuş yavrularını kendi bedenlerinde ürettikleri sütle besler. Yani tıpkı yunuslar ve balinalar gibi bu iki deniz hayvanı da gerçekte balık değil memelidir.
Eğer onlardan biriyle karşılaşırsan, bakalım fok mu yoksa denizaslanı mı olduğunu ayırt edebilecek misin?