Denizatı
Denizatları ata benzeyen başlarıyla bilinen sevimli ve ilginç balıklardır. Onları öteki balıklardan ayıran birçok özellikleri vardır. Örneğin dik yüzerler; pulları yoktur, derileri vardır; sürü halinde değil, yalnız yaşarlar.

Ömürleri yaklaşık 3 yıldır.

Denizatları en yavaş ilerleyen balıklardır. Saatte yaklaşık 1,5 metre giderler. Sırtlarındaki minik yüzgeçleri sallayarak ilerlerler.

Denizatlarının maymunların kuyruğuna benzeyen kuyrukları vardır. Tıpkı maymunlar gibi denizatları da kuyruklarını bir yerlere tutunmak için kullanır.

Dişi denizatları onlarca hatta bazen yüzlerce yumurtayı erkek denizatının karnındaki keseye (tıpkı kanguruların kesesi gibi) doldurur. Türüne göre yumurtalar 45 güne kadar burada durur ve gelişir.

Sonra yavru denizatları hep birlikte keseden çıkar.
Ne kadar büyük olurlar?
Denizatlarının büyüklüğü türüne göre değişir. Genellikle çok küçük olurlar. Boyları 2,5 ila 30 santimetre arasında değişir.

Ne yerler?
Denizatları, genellikle kril, yengeç, karides ve plankton gibi küçük deniz canlılarını yer. Bazı denizatları, küçük balıklar, midyeler ve kabuklular gibi biraz daha büyük avları da tüketebilir.

Tuhaf Gözler
Denizatlarının gözleri aynı anda farklı yönlere bakabilir. Gözler başın yanında yer alır ve bağımsız olarak hareket edebilir. Bu, onların aynı anda hem yana hem de yukarıya doğru bakabileceği anlamına gelir. Bu özellik, denizatlarının avlarını yakalamak ve tehlikeleri fark etmek için çevrelerini daha iyi görmesini sağlar.

Denizatları da tıpkı ahtapotlar gibi renk değiştirerek düşmanlarından saklanır.

Nerede Yaşarlar?
Denizatları denizlerin ve okyanusların ılık bölgelerinde ve kıyılara yakın yerlerde yaşar. Genellikle doğdukları bölgeden ayrılmazlar.