Bale
Bale klasik batı müziği eşliğinde, çok sayıda dansçıyla yapılan, kendine özgü zarif, ritmik figürleri ve teknikleri olan bir dans türüdür. Çok eski zamanlarda İtalya’da ortaya çıkan bale, en köklü ve estetik danslardan biridir. Belli bir koreografi ile bir öyküyü anlatır. Baleyi ancak onun eğitimini alan dansçılar yapabilir.
Uzun süren eğitim

Balenin birtakım değişmez kuralları ve öğrenmesi uzun yıllar süren bazı teknikleri vardır. Bu nedenle bale öğrenmek sabır, özveri ve düzenli bir çalışma sürecini gerektirir. Bale öğrenmek isteyenler bunları bale okullarında öğrenebilirler. Bale öğrenenler bale eğitimlerini yıllarca sürdürür.
İtalyancada kadın dansçıya ballerina, erkeğe de balerino denir.
Türkçede kadın dansçıya balerin, erkeğe de balet denir.
Kaç yaşında başlamak gerekir?

Baleye ne kadar erken yaşta başlanırsa, balenin öğrenilmesi o kadar kolay ve çabuk olur. Önerilen baleye başlama yaşı 4-11 arasıdır. Ancak 11 yaşından sonra da baleye başlayan ve başarılı olan birçok sanatçı vardır.
Bale hareketleri zor mudur?

Çocuk bale kursularında eğitim profesyonel eğitmenlerce verilir. Baleye başlamadan önce bedeni esnetme ve ısınma öğretilir. Çocuklar için temel bale hareketleri kolaydır. Zaten çocuklar öncelikle bedenini tanımayı, onu kullanma becerileri geliştirmeyi, el ve ayak koordinasyonu sağlamayı, odaklanmayı ve sosyalleşmeyi öğrenirler.
Dünyaca ünlü bazı bale eserleri arasında Giselle, Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran ile Romeo ve Juliet sayılabilir.
Klasik bale, Rus balesi, modern bale ve caz balesi gibi alt türleri vardır.

Balenin tütü, point, leotard gibi özel giysileri vardır.

Bale giysileri arasında en dikkat çekeni tütüdür. Bu, balerinlerin dans ederken giydiği kabarık etekliktir.

Tütü ile karıştırılmaması gereken bale eteği kabarık olmayan ve genellikle antrenmanlarda giyilen bir giysidir.

Dansçıların point içine giydiği pamuklu ve terletmeyen özel bir tür çoraptır.

Balerinlerin parmak uçlarında durmasını sağlayan özel tasarımlı, rahat bale ayakkabısıdır.
Balenin yararları nelerdir?

Bale kişinin kendini ve bedenini tanımasını sağlar. Bedenin esnekleşmesine ve dayanıklılığının artmasına katkısı olur. Duruşu düzeltir, dik durmayı sağlar. Kısaca balenin, sağlıklı bir bedensel ve zihinsel büyümeye büyük yararı vardır. Bunun yanında kişinin müzik kulağının gelişmesine ve bilgisinin artmasına katkıda bulunur. Özgüven duygusunu geliştirir. Grup halinde çalışmayı öğretir. Yaşamın planlı ve programlı olmasına katkı sağlar.

Ülkemizde balerin ve baletlerin akademik eğitim alabileceği konservatuvarlar bulunur. Buralardan mezun olanlar, yeterli yetkinliği taşımaları durumunda Devlet Opera ve Balesi sanatçıları olur. Bir bölümü de çalışmalarını özel olarak sürdürür. Kimileri de özel bale okulları ve kurslarında eğitim vererek sanatın sürekliliğini sağlar.