Ateş Böceği
Ateş böcekleri çok etkileyici hayvanlardır. Karanlık bir gecede onlarca ateş böceğinin yaydığı ışıkları görüp hayran kalmamak mümkün değildir.
Ateş böcekleri bedenlerinde gerçekleşen kimyasal bir tepkimenin sonucu olarak ışık yayarlar. Karınlarının alt bölümünde yer alan hücrelerden “lüsiferin” adlı kimyasal bir madde salgılanır. Bu maddenin oksijenle tepkimeye girmesiyle ışık ortaya çıkar.

Ateş böcekleri genellikle kısa aralıklarla yanıp sönen bir ışık saçar.

Ateş böceği larvaları kışı toprak altında geçirir. İlkbaharda olgunlaşırlar. Yazın başında da havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkarlar. Tam olarak ne zaman ortaya çıkacakları havanın nemine ve sıcaklığına bağlıdır. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.
Larva evresinde genellikle bir-iki yıl kalırlar. Yetişkin olduktan birkaç hafta sonra da (dişiler yumurtlayıp) ölürler.
Ne Yerler?
Ateş böcekleri etçildir. Larva evresinde genellikle salyangoz ve solucan yerler. Bazı türleri başka ateş böceklerini de yer. Bazı türler yetişkinken polen ve çiçeközü yer, bazıları da hiç yemez.

Ne kadar büyük olurlar?
Yetişkin ateş böceklerinin boyu 2,5 santimetreyi bulabilir.
38 tür ateş böceği vardır. Türlerin tümünde ışığın yanıp sönme ritmi farklıdır.
Ateş böcekleriyle beslenen başlıca hayvanlar, kurbağalar, kertenkeleler, kuşlar, örümcekler ve küçük memelilerdir.

Dişiler toprağa yaklaşık 100 yumurta bırakır. Bazı türlerin yumurtaları da ışık saçar.

Nerede yaşarlar?
Dünyada tropikal ve ılıman kuşakta bulunan her yerde yaşarlar. Antarktika’da yaşamazlar. Ormanlar, çayırlar, göl ve akarsu kenarlarındaki sulak alanlar yaşam alanlarıdır.
