Gökyüzü Sineması Planetaryum
Gece gökyüzünde gördüğün şeyleri sen de merak ediyor musun? Yani yıldızları, gezegenleri, kayan yıldızları, kuyruklu yıldızları ve daha başka şeyleri… O zaman anne ve babandan seni bir planetaryuma götürmelerini istemelisin. Bakalım seni neler bekliyor?
Planetaryum Nedir?
Planetaryum bir tür sinemadır. Bu sinemada koltuklar geriye iyice yaslanır. Gösterilecek film de karşı duvardaki perdeye değil, kubbe (yani yarım küre) şeklindeki tavana ve bütün duvarlara yansıtılır. Bu alanda, gökyüzünde gördüğümüz yıldızlar, gezegenler, Güneş, asteroitler ve uzayla ilgili ilginç birçok konu gösterilir. Böylece izleyenler kendilerini bir filmin içinde gibi hisseder. İzleyenler planetaryumda unutulmaz bir deneyim yaşar.
Kubbe Tavan
Planetaryumları sıradan sinemalardan ayıran en önemli özelliği; filmin gösterildiği kubbe şeklindeki tavanlarıdır.
Film Makinesi
İkinci önemli özelliği de salonun tam ortasında yer alan özel film makinesidir. Bu cihaz dışında yardımcı film makineleri de salonun farklı bölgelerine yerleştirilir.
Ülkemizde
Planetaryumlara, Türkçe’de yıldızevi, gezegenevi ya da gökevi denir. Uzay sineması diyenler de vardır. Ülkemizde de başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Adana’da, Antalya’da, Bursa’da, Denizli’de, Eskişehir’de, Gaziantep’te ve daha birçok kentimizde planetaryumlar bulunmaktadır.
En Eski Planetaryum
1781’de Hollanda’nın Franeker kentinde kurulan Eise Eisinga Planetaryumu dünyanın en eski planetaryumudur. Günümüzde de ziyarete açık olan bu planetaryum, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
Görsel kaynağı: Wikipedia (Zairon – Own work)
En Büyük Planetaryum
35 metrelik kubbesiyle Nagoya Bilim Müzesi’ndeki planetaryum dünyanın en büyük planetaryumudur.
Görsel kaynağı: Wikipedia (Tomio344456 – Own work)
En Ünlü Planetaryum
Dünyada en çok ziyaret edilen planetaryum; ABD’nin New York kentinde bulunan Hayden Planetaryumu’dur. 1935’ten beri açık olan bu “uzay sineması”, 430 koltukludur ve kubbe şeklindeki tavanı 11,5 metre yüksekliğindedir.
Görsel kaynağı: Wikipedia (Work of Spheroide)