Helikopter Böceği
Yusufçuk olarak da bilinen helikopter böcekleri güzel kanatları ve narin yapıları sayesinde halk arasında öteki böceklere göre daha çok sevilirler. Özellikle yaz aylarında görülen helikopter böceklerinin göz alıcı renkleri dikkat çekicidir. Mavi, yeşil, sarı, kırmızı gibi çok çeşitli renklerde olabilirler. İnsanlara doğrudan bir zararları yoktur: ısırmaz ya da sokmazlar.
Yaklaşık 7.000 türü vardır. Ve türlerine göre birkaç hafta ile beş yıl arasında yaşarlar.

Gözleri çok iyi görür. Özellikle hareketi çok iyi algılarlar. On binlerce küçük gözden oluşan bileşik, büyük gözleri vardır. Bütün yönleri görürler.

En hızlı uçan böceklerdendir; bazı türlerinin uçuş hızı saatte 50 kilometreye çıkabilir. Geri geri ve baş aşağı uçabilirler.
Sık sık kızböcekleri ile karıştırılırlar. Ama farklı böceklerdir. Helikopter böcekleri durduğu esnada kanatlarını yere paralel (açık) tutarken, kızböcekleri yere dik ve toplu tutabilir.
Ne kadar büyük olurlar?

Boyları türüne göre 1,5 santimetre ile 12 santimetre arasında değişir.

Fosillerden anlaşıldığı kadarıyla 300 milyon yıldan uzun bir süredir yeryüzünde varlar.
Sivrisinek avcısı olarak bilinirler.
Ne yerler?

Helikopter böcekleri etçildir: Başka böcekler, sivrisinekler, kelebekler, arılar ve soluncanlarla beslenirler. Doğal düşmanları kuşlar, kurbağalar, balıklar ve insanlardır.
Nerede Yaşarlar?
Kutuplar dışında dünyanın her yanında yaşarlar. Sıcak iklimleri ve su kenarlarını severler.