En İyi İşiten Hayvanlar
YARASA

Yarasalar geceleri avlanan hayvanlardandır; yani gececildirler. Ancak görme duyuları çok zayıftır. Yarasa bu zayıflığının olumsuz etkilerini, çok gelişmiş işitme duyusuyla kapatır. İnsan kulağının işitemeyeceği çok tiz sesler çıkarır ve bunların çevredeki nesnelere çarpıp yansıyan “yankı”larını dinleyerek avlarının yerini saptar. Bu yönteme "ekolokasyon" denir.
BAYKUŞ

Baykuşlar da geceleri avlanan hayvanlardandır. Yani onlar da gececildir. Hem görme hem de işitme duyuları çok iyidir. Kulaklarından biri ötekinden biraz daha yukarıdadır. Bu durum sesin geldiği yönü ve yeri saptamada baykuşa büyük bir üstünlük sağlar. Baykuş, avının çıkarttığı seslere göre yerini belirler. Keskin görüşüyle de çok az ışıkta bile avın nerede olduğu bulur.
YUNUS

Yunuslar yalnızca denizlerin değil tüm hayvanlar dünyasının en iyi işiten üyeleri arasındadır. Onlar da tıpkı yarasalar gibi çok tiz sesler çıkararak avlarının yerini ekolokasyonla saptarlar. Bu üstün işitme duyuları sayesinde yalnızca iyi avlanmaz aynı zamanda kimi tehlikelerden de kolayca kaçınırlar.
GÜVE

Yarasalar aşırı derece duyarlı işitme duyusu olan hayvanlar arasında bir numara kabul edilirdi. Ancak güvelerin, yarasaların gelişmiş ekolokasyon yeteneğini alt edecek denli iyi bir işitme duyusu olduğu ortaya çıktı. Bu güve, bir büyük balmumu güvesidir. Bu minik böcek, insanın duyabileceğinin 15 katı tiz sesleri duyabilir.
FİL

Fillerin büyük kulaklarının birçok işlevi vardır. Örneğin, kulaklarının ince ve geniş oluşu, beden sıcaklıklarını düzenlemeye yarar. Ama tabii ki kulakların birincil işlevi işitmektir. Bunu da çok iyi yaparlar. İnsan kulağının duyamayacağı sesleri, çok uzakta olsalar bile duyarlar. Yaklaşan fırtınaların sesini çok önceden işitirler.
GÜVERCİN

Güvercinler de tıpkı filler gibi çok uzaktaki sesleri işitebilir. Bu sayede onlar da fırtınalardan kaçınabilir. Üstün işitme duyularının yanı sıra, yön bulma yetenekleri de çok iyidir. Bu nedenle güvercinler en güvenli gezginlerdendir.