Çiftlik Yaşamı
Günümüzde insanların büyük bölümü kentlerde ve kasabalarda yaşıyor. Yiyeceklerini de pazardan, manavdan, bakkaldan ya da marketten satın alıyor. Bu yiyeceklerin bir bölümü çiftliklerde üretiliyor. Peki, çiftlik nedir ve nasıl bir yerdir öğrenmek ister misin?
Çiftlik Nedir?
İnsanların yaşamak için çeşitli bitki ve hayvanları yetiştirdiği alanlara çiftlik denir. Çiftlikler kentlerin dışında, kırsal bölgelerde olur. Çiftliklerde yaşayıp tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilere çiftçi denir.
Çiftlik Hayvanları
Çiftliklerde kentlerdeki evlerde olmayan birçok şey bulunur. Bunların başında çiftlik hayvanları gelir. Çiftçiler bu hayvanları yetiştirir. Onların etinden, sütünden, balından, yününden, derisinden ve yumurtasından yararlanır. Bazı çiftçiler bu ürünleri kentlerde yaşayanlara satar.
Koyun
Tavuk
İnek
Ördek
Horoz
Eşek
Kaz
Hindi
Keçi
At
Previous
Next
Çiftlik Makineleri
Çiftliklerin hemen hepsinde kentlerde görmeye alışık olmadığın bir araç bulunur: Traktör. Traktör çiftlik için çok önemlidir. Çiftlik işleri genellikle ağır olur. Tarlaların sürülmesi ve tohumların ekilmesi gerekir. Elle yapıldığında çok insan ve zaman gerektiren bu işler traktörle kolayca ve kısa sürede yapılır. Traktörden başka bir de biçerdöver vardır. Tarlada büyüyen, olgunlaşan ürünlerin toplanması yani hasat edilmesi gerekir. Çiftçiler bunu da biçerdöverle yapar. Bir de çiftliklerde büyük alanlar kaplayan tarlaların sulanması için özel sulama sistemleri kullanılır.
Traktör
Biçerdöver
Sulama sistemi
Previous
Next
Çiftlikte Yaşam
Çiftlikte yapılacak çok iş vardır. Bu işleri yapacak kişiler, sabahları erken kalkar hem de çok erken. Öyle ki daha kahvaltı bile etmeden yapılacak bazı işleri bitirmek gerekir.
Örneğin inekler sağılır.
İneklere yem ve su verilir. Ahır ve ağıl temizlenir.
Kümesten yumurtalar toplanır.
Kümes temizlenir.
Tavuklara yem ve su verilir.
Koyunlar otlağa götürülür. Burada koyunlar otları yer. Çoban köpekleri onlara göz kulak olur ve onları vahşi hayvanlara karşı korur.
Previous
Next
Çeşit Çeşit Çiftlik Var
Çiftliklerin hepsinde bütün çiftlik hayvanları ya da makineleri bulunmaz.Çünkü her çiftlikte özel bazı ürünler yetiştirilir ya da hayvancılık yapılır. Bu durum genellikle bölgenin iklimine, bitki örtüsüne ve toprak yapısına göre belirlenir. Örneğin, bazı çiftliklerde tarım yapılır; buğday, ayçiçeği, mısır, patates, pirinç vs yetiştirilir. Tarımla uğraşan çiftçilerin genellikle evin gereksinimlerini karşılayacak kadar kümes hayvanı da olabilir. Hatta bazılarında süt gereksinimi için bir-iki inek bile bulunabilir. Bunun yanında yalnızca belli hayvanların yetiştirildiği çiftlikler de vardır. Örneğin, tavuk çiftliği, hindi çiftliği, sığır çiftliği, koyun çiftliği, at çiftliği, arı çiftliği hatta balık çiftliği… Doğal olarak bu çiftliklerde traktör ya da biçerdöver olmaz. Çiftliğin işleyişine uygun başka makineler ve aletler bulunur.
Koyun çiftliği
Sığır çiftliği
Tavuk çiftliği
Arı çiftliği
Balık çiftliği
Previous
Next
Çiftlik Yaşamının Zor Yanları
- Çiftlik yaşamı pek kolay değildir. Birtakım zorlukları vardır: sorumluluk gerektirir.
- Çiftlik işleri bedensel güç gerektiren zor işlerdir.
- Değişen mevsimlere ve doğa koşullarına rağmen, işlerin yapılması gerekir.
- Hayvanların bakımı ve beslenmesi ciddi bir iştir; sorumluluk gerektirir.
Çiftlik Yaşamının Güzel Yanları
- Çiftlik yaşamının güzel yanları da çoktur:
- Doğanın ortasında, temiz ve açık havada yaşanır.
- Meyve, sebze, süt ve diğer ürünler taze olarak tüketilir.
- Hava kirliliği ve gürültü şehre kıyasla oldukça azdır.
Çiftlikler ve çiftlik yaşamıyla ilgili bilgilerini artırmak istiyoran, İş Kültür’den çıkan şu güzel resimli kitaplar hoşuna gidecektir.